2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A © RPBW
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A Ph. Nic Lehoux
2007-2015

The Whitney Museum at Gansevoort

New York, U.S.A

The Whitney Museum is building itself a new home in downtown Manhattan’s Meatpacking District. Opened on May 1st, 2015, the project substantially enlarges the Whitney’s exhibition and programming space, enabling the first comprehensive view of the Museum’s growing collection, which today comprises more than 19,000 works of modern and contemporary American art.

More Info

Founded in 1930, the Whitney moved to its current Madison Avenue home, designed by Marcel Breuer, in 1966. At the time, its collection numbered some 2,000 pieces of 20th-century American art, so its nearly 100-fold expansion needs space to flourish. The new museum is to be situated in New York’s vibrant Meatpacking District. Fronting onto Gansevoort Street, the site lies between the Hudson and the High Line, Manhattan’s recently completed elevated urban park, built on a disused elevated spur of the 1930s New York Central Railroad.

Clad in pale blue-grey enamel steel panels, the new, eight-storey building is powerfully asymmetrical, with the bulk of the full-height museum to the west, Hudson-side, with tiers of lighter terraces and glazed walkways stepping down to the High Line, embracing it into the project.

The Museum is entered via a dramatically cantilevered plaza, or ‘largo’, a public space that serves as a kind of decompression chamber between street and museum, a shared space, with views to the Hudson and the High Line entrance just a few steps away. Accessed from the ‘largo’, the main entrance lobby also serves as a public gallery – nearly a thousand square feet (100 sq. m) of free-entry exhibition space.

Level three houses a 170-retractible seat theatre with double-height views over the Hudson River, along with technical spaces and offices.

Some 50,000 sq. ft (4 650 sq. m) of gallery space is distributed over levels five, six, seven and eight, the fifth level boasting a 18,000 sq ft (1670 sq. m), column-free gallery – making it the largest open-plan museum gallery in New York City. This gallery is reserved for temporary exhibitions and its expansive volume will enable the display of really large works of contemporary art. The permanent collection is exhibited on two floors, level six and seven. These two floors also step back towards the west to create 13,000 sq ft (1 200 sq. m) of outdoor sculpture terraces.

Museum offices, education centre, conservation laboratories and library reading room are situated north of the building’s core on levels three to seven, including a multi-use theatre for film, video and performance on level five.

Finally, on the top floor is the ‘studio’ gallery and a café, naturally lit by a skylight system in saw-tooth configuration.

The new Whitney opened on May 1st, 2015.

New Building for Whitney Museum of American Art set to open on May 1st

15 days lefts before the official opening of the new Whitney Museum scheduled on May 1st. Situated between the High Line and the Hudson River in Manhattan’s Meatpacking District, the new building will substantially enlarge the Whitney’s exhibition and programming space, enabling the first comprehensive view of the Museum’s growing collection, which today comprises more than 19,000 works of modern and contemporary American art.
According to Pritzker Prize-wining architect Renzo Piano, “The design for the new museum emerges equally from a close study of the Whitney’s needs and from a response to this remarkable site. We wanted to draw on its vitality and at the same time enhance its rich character."
Some 50,000 sq. ft of gallery space is distributed over levels five, six, seven and eight, the fifth level boasting a 18,000 sq. ft, column-free gallery – making it the largest open-plan museum gallery in New York City. This gallery is reserved for temporary exhibitions and its expansive volume will enable the display of really large works of contemporary art. The permanent collection is exhibited on two floors, level six and seven. These two floors also step back towards the west to create 13,000 sq ft of outdoor sculpture terraces. Museum offices, education centre, conservation laboratories and library reading room are situated north of the building’s core on levels three to seven, including a multi-use theatre for film, video and performance on level five.
“We are creating an environment in which visitors will be encouraged to connect deeply with art through an irreplaceable first-hand experience” said Adam D. Weinberg, The Whitney’s Alice Pratt Brown Director.

See the project here : http://bit.ly/1ArEM1U

Credits

Client: Whitney Museum of American Art

Design: Renzo Piano Building Workshop
Architects: Cooper Robertson, architects (New York)

Design team: M.Carroll and E.Trezzani (partners in charge) with K.Schorn, T.Stewart, S.Ishida (partner), A.Garritano, F.Giacobello, I.Guzman, G.Melinotov, L. Priano, L.Stuart and C. Chabaud, J.Jones, G.Fanara, M.Fleming, D.Piano, J.Pejkovic; M.Ottonello (CAD operator); F.Cappellini, F.Terranova, I.Corsaro (models)

Consultants: Robert Silman Associates (structure); Jaros, Baum & Bolles (MEP, fire prevention); Arup (lighting); Heintges & Associates (facade engineering); Phillip Habib & Associates (civil engineering); Theatre Projects (theatre equipment); Cerami & Associates (audiovisual equipment, acoustics); Piet Oudolf with Mathews Nielson (landscaping); Viridian Energy Environmental (LEED consultant)

Construction manager: Turner Construction

Drawings


© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

Related projects

panel up panel down