2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy © RPBW
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy Ph. Enrico Cano
2006-2015

Intesa Sanpaolo Office Building

Torino, Italy

The project for the new Intesa Sanpaolo head office is both an environmental and social laboratory and an urban project, with a discreet urbanity that unites it with the city’s inhabitants.

The building is located on the edge of the historic town center, near Porta Susa Station, at the N/E intersection of Corso Inghilterra with Corso Vittorio Emanuele II, and is set at the center of an exceptional concentration of public services and facilities on the metropolitan scale in a zone of strategic importance for the city.

The adjoining garden, Giardino Nicola Grosa, has been upgraded and transformed into a playful space, with trees of different heights, lawns and neighborhood functions. Access to the garden from Corso Inghilterra is provided by a public gallery that traverses the entrance hall on the ground floor.

More Info

The tower, 166 meters high. is divided by infrastructure into 3 levels of parking garages, one of utility rooms and a low garden around which are laid out the company restaurant and kindergarten, while above ground it consists of 26 floors of offices and a floor for training which includes spaces and services open to the public.

Two volumes in particular reveal the tower’s public vocation. The lower is the multi-purpose, flexible conference room. It can be transformed into an exhibition hall, with concerts or performances as required thanks to movable loft and variable acoustics. It can accommodate 364 people. Higher up, the bioclimatic greenhouse, naturally ventilated, welcomes the public on three levels: the restaurant with the garden, the exhibition hall and the roof terrace.

To the east and west the building’s spine consists of elevators and stairs, contributing to the vital and varied effect of the design. To the south the staircase connecting the floors incorporates a vertical winter garden where creepers filter the light behind motorized façades.

The building is the result of advanced research intended to take advantage of the surrounding natural sources of energy (water, air, sunlight) and limit overall consumption. Ground water is used for cooling the offices. Solar energy is captured by the photovoltaic panels covering the tower’s whole south façade.
The ceiling height of the offices is 3.20 meters and they have optimized indirect lighting. Particular attention has been paid to the working conditions of employees in terms of quality of space, lighting and thermal comfort.
The double-skin glass façade makes it possible to limit heat loss in winter and is controlled in relation to the heat input through a system of apertures and solar screens with motorized louvers, which control irradiation and lighting in the work areas.
In summer, the cool night air is channeled inside through the double concrete floor slabs, absorbing its coolness and giving it out in the offices by day with the help of radiant panels.
The whole is controlled by probes linked to a technologically advanced BMS (Building Management System).

Like the snow-capped mountains that form the backdrop to the city of Turin, the tower is covered with bright white materials (glass, lacquered aluminum, opalescent glass) that make it almost immaterial and “luminescent,” like ice, forming subtle photosensitive variations and facets that change depending on the time of day and season.

Credits

Client: Intesa Sanpaolo
Renzo Piano Building Workshop, architects


Competition, 2006
Design team: P.Vincent (partner in charge), W.Matthews, C.Pilara with J.Carter, T.Nguyên, T.Sahlmann and V.Delfaud, A.Amakasu; O. & A. Doizy (models)


Design Development, 2006-2015
Design team: P.Vincent and A.H.Temenides (partner and associate in charge), C.Pilara, V.Serafini, with A.Alborghetti, M.Arlunno, J.Carter, C.Devizzi, V.Delfaud, G.Marot, J.Pattinson, D.Phillips, L.Raimondi, D.Rat, M.Sirvin and M.Milanese, A.Olivier, J.Vargas; S.Moreau (environmental aspects) ; O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos , A.Pacé (models)
Consultants: Inarco (consulting architect); Expedition Engineering / Studio Ossola / M.Majowiecki (structure); Manens-Tifs (building services); RFR (façade engineering); Eléments Ingénieries / CSTB / RWDI (environmental studies); Golder Associates (hydrogeological consultant); GAE Engineering (fire prevention); Peutz & Associés / Onleco (acoustics); Lerch, Bates & Associates (vertical transportation); SecurComp (security); Cosil (lighting); Labeyrie & Associés (audio/ video equipment); Spooms / Barberis (kitchen equipment); Atelier Corajoud / Studio Giorgetta (landscaping); Tekne (cost consultant); Michele De Lucchi / Pierluigi Copat Architecture (Interior Design); Jacobs Italia (site supervision)

Drawings


© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

© RPBW

Related projects

panel up panel down